Stickaboa en garnbutik i Linköping 

Stickaboa

I Stickaboa hittar du garner från det Danska företaget Filcolana med sina kända garnerna som Arwetta classic , Tilia och Peruvian mf. på deras hemsida Filicolana.dk hittar du mängder av mönster som är gratis att ladda ner, här hittar du tröjor, västar, mössor, vantar och filtar för stora och små. Filcolana kom just ut med en ny Collection  Hav, för höst och vintern 2021. 

 Märket Filcolana finns även med i många av mönstren gjorda av den kända designern PetiteKnit. Så i stickaboden hittar du  PetiteKnites mönster i pappersform på Svenska. PetieKnit har enkla mönster med bra passform som stickas uppifrån och ner, vilket innebär att man börjar med halskragen och jobbar sig neråt, så man lätt kan prova tröjan under tiden man stickar för att få den bästa passformen och slippa tråkiga tiden med att sy ihop sina delar. Här får du en färdig tröja med en gång. I stickaboa hittar du också färdig stickade och virkade produkter till försäljning som handvirkade nyckelringar med olika djur, kläder till dockan och barbie, sockar, vanter, koftor och tröjor och självklart stickar jag upp efter beställning. 

I Stickaboa hittar du också ett brett utbud av säkerhets ögon och nosar till dina virkade alster, finns även ögon som man syr dit som knappar och ögon till tovade arbeten.

 Säljer även garn från min mammas vävstuga så som lin och bomullsgarner, mamma vävde med dem men jag virkar mycket med framför allt lingarnerna som jag gör underbara disktrasor av. Då linet har en naturlig uppsugningsförmåga och blir bara bättre ju mer man använder det.  Här finns också en hel del färdig klippta mattrasor som jag säljer för 50kr/kg. Av färdig klippta mattrasor kan man inte bara väva mattor utan går lika bra att sticka och virka med, blir fina sittunderlag nu när vi ska befinna oss mycket i naturen, I Stickaboa kan man även  köpa tyger från 50, 60 och 70 talet som jag tagit hand om efter min faster Vera Persson som var sömmerska. 

 

Oväntat besök i Stickaboa

En dag när det stora åskvädret drog förbi med regn här i gamla Linköping, kom det in en katt i min butik medan jag stod och pratade med en kund och hoppade upp i min stickfåtölj och liksom bara intog den. 

Som sagt: ska man sitta på bästa platsen får man flytta på katten.


Vad betyder informationen på banderollen

Banderollen som sitter runt garnet du handlar ger dig mycket bra information

* som 200m / 50g   här får man reda på hur många meter det går på 50 g vilket ger mig informationen att ju flera meter desto tunnare garn.

* stickfastigheten anges i 10 x 10 centimeter = hur många maskor man får på 0 centimeter x hur många varv man kan sticka på 10 centimeter

* vilka stickor som rekommenderas till just detta garn. 

* information om vad garnet är gjort av  som 50% ren ull , 50% bomull. till sockor och vantar vill man oftast ha ett garn som innehåller lite nylon för att göra garnet lite starka så man inte sliter ut tummar och hälar så fort. 

* skötselråd: ofta finns symboler för hur du ska tvätta garnet om det är handtvätt, 30 grader. garner med superwashbehandlad ull ska aldrig tvättas med sköljmedel för då tappar det formen.

 * Färgen: står oftast som ett nummer och det finns inget som säger att röd alltid har en viss färgkod utan detta varierar mellan garnföretagen.

* Färgbadet: lot visar när just detta garn blivit färgat, även om det är samma färg kan det hända att det blir en viss skillnad mellan de olika färgbaden. Kolla noga därför att du får samma färgbad på alla nystan till ett projekt.